Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2019 09:25 - В Брюксел се мъти разширяване на обсега на събираната информация за гражданите
Автор: anthroposophie Категория: Други   
Прочетен: 733 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.08.2019 14:32

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Във вчерашния брой на “Зюддойче цайтунг” (https://www.sueddeutsche.de/politik/sicherheit-reisen-ohne-bewegungsprofil-1.4530453) четем, че немската правосъдна министърка Кристине Ламбрехт е разкритикувала плановете да бъдат задължени фирмите, предлагащи пътувания с влак, автобус и кораб да препращат автоматично профилите на пътниците на полицията. Това би било “много по-голяма намеса в основните права, отколкото само съхраняването на данните на пътуващите със самолет”, заяви тя пред “Зюддойче цайтунг”. Министърката добави: “Тук равновесието между свободата и сигурността е нарушено” - биха могли да се създадат профили на движението на граждани, които въобще не са подозрителни. 

Права е министърката, която смело си е позволила да изказва чисто човешкото си мнение в пресата. Оказва се според същата статия, че в Европейския съвет имало работна група, която съвсем сериозно обсъждала дали големи фирми като “Дойче бан” или “Фликсбус” (предлагат автобусен транспорт из цяла Европа) трябва да предават на властите данните за клиентите, ползващи услугите им. Работната група била провела заседание на 3. юли, на което “напреднали демокрации” като Белгия и Финландия настоявали за предоставяне данните на пътуващите, а немският представител “съгласно инструкциите” се обявил против. Според немското вътрешно министерство “федералното правителство засега нямало изградена позиция по темата”. Представителят на Германия в работната група се оплакал обаче, че терористите често сменяли превозното средство и това затруднявало следенето им. Министър Кристине Ламбрехт, която е от Социалдемократическата партия, правилно отбелязва: “Чувството, че държавата знае кога и къде пътувам, може да доведе до сериозни ограничения на личната свобода”. Въпросът е докога ще бъде тя на това мнение и дали след някой и друг месец, докато народонаселението на Европа седи пред видеостената, зяпайки поредното световно първенство по нещо си, еврокомисията няма да постигне единодушие, което ще бъде прекарано вече като закон на ЕС. Също е интересно коя еврокалинка е член на тази комисия от българска страна и какво становище е упълномощена от правителството на България да заеме.  

То у нас и досега не минаваме само с предоставянето на данни при пътуване със самолет (име и адрес, код на резервация, номер на кредитна карта, контактна информация, предпочитания към храната, данни за необходимост от инвалидна количка, цел на пътуване, начин на плащане, място в самолета и с какъв багаж пътуваме). При това от “България ер” са още по-нагли и събират без да вземат абсолютно никакви мерки за сигурност и номера и валидността на документа за самоличност на клиентите. Както е известно, ЕС има споразумение със САЩ да им предоставя тези данни дори и когато става въпрос за вътрешноевропейски полети, а от юни 2018 държавите-членки на Евросъюза са задължени да използват тези данни при граничния контрол и при евентуална допълнителна проверка на пътниците (срв.  https://www.bfdi.bund.de/SharedDocs/Publikationen/Faltblaetter/Reisen.pdf?__blob=publicationFile).   

Навсякъде услужливо ни предлагат за наше удобство да си купим по интернет билет за автобус, да си резервираме място за екскурзия и под., като на много места е необходимо да дадем ЕГН и данните на личната си карта. Така постепенно се увеличава обема на информацията, която задължително предоставяме за себе си не само на властите, но и на абсолютно неизвестни получатели. В това нашето семейство имаше възможност да се увери, обмисляйки дали да резервира еднодневна екскурзия до място в България което е сравнително трудно достъпно за индивидуален турист. В крайна сметка се отказахме именно заради нахалното искане на деликатна информация, без да имаме даже и елементарно обещание, че данните ще бъдат след това изтрити или съхранявани поверително.  

Следвайки логиката на Биг брадър, може би в скоро време трябва да очакваме напълно премахване даже на билетите за градския транспорт и замяната им с персонализирани лични карти. А градските тоалетни евентуално ще се ползват с чипа от личната карта.          



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: anthroposophie
Категория: История
Прочетен: 824825
Постинги: 458
Коментари: 15
Гласове: 6146
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031