Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2017 17:20 - Как са изглеждали троянските герои според Дарет Фригийски?
Автор: didanov Категория: История   
Прочетен: 4032 Коментари: 7 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Троянската война в края на 13 век преди н.е. била е роднинска братоубийствена война, която според мен е била и началото на края на тракийската хегемония на Балканите и Средиземноморието, нещо подобно на залеза на Римската империя.
Това, че "Илиада" е фолклор няма спор - Омир и неговите наследници са смесили историческа действителност и личности с фантазии или други такива, но в различно време и място.
Но има една личност - Дарет Фригийски, който се смята за участник в Троянската война и чиято история на Илион не може да се сравнява по поетичност с тази на Омир, но поставя много интересни въпроси, например за историята за Троянския кон. При Дарет външното описание на героите от войната се различава от общоприетото:   Списък с портретите на троянците:  

Дарет Фригийски, който е написал тази история твърди че той е воювал до самият край на войната и превземането на Троя и е видял тези, които е описал по-долу по време на примирията, а понякога и участвайки в сраженията. От дарданците  слушал какви са били лицата на Кастор и Полукс. Те приличали един на друг, със светли коси, големи очи и красиви лица, добре сложени, стройни.

Елена приличала на тях - красива, простодушна, приветлива, с красиви и с бенка между веждите с малка уста.

image

Приам - царят на троянците, с красиво лице, голям ръст, с приятен глас и смугло тяло.Според Малала Приам (Chron. V, pp. 103—106): «склонен към напълняване с възрастта, висок, красив, красива смугла кожа, с голям но, със срещнати вежди, с красиви очи, спокоен.image

Хектор - с бяла кожа, къдрави коси, с косо разположени очи, с проворными членами, с лице предизивкващо уважение, брадат, с благ вид, но войствен, великодушен и милостив към гражданите, достоен, предизвикващ обичта на другите.

image

Хектор според Филострат(37. 2—4): на ръст по нисък от Аякс Теламонид, но не по-слаб от него, сражава се почти толкова яростно както Ахил. Порицава Парис за неговата страхливост и за слабостта му към украшенията. Носи дълги коси, но да ги украсява както е било прието в средите на царете и сновете им смятал за недостойно. Ушите му били в белези но не от борбата, а от схватките му с биковете. Според Малала Хектор е смугъл, висок на ръст, много крупен, силен, в разцвета на силата си, с красив нос , къдрав, брадат, косоглаз, благороден, ужасен в боя, с нисък глас.

[caption id="" align="aligncenter" width="612"]image Обличането на Хектор преди битката му с Ахил. Отляво Приам отдясно Хекуба. Фрагмент от амфора 510-500 г. до н. е. Мюнхен[/caption]

Деифоб и Хелен приличат на баща им Приам на външен вид , но не и по характер: Деифоб е мъжествен, Хелен - милостив, много учен, прорицател.

 

Деифоб според Филострат " Хелен, Деифоб и Полидамант се сражавали заедно в битките и били еднакво силни и се ползвали с всеощбо уважение сред воините, Хелен владеел способността да предсказва не по-лошо от Калхант".Според Малала Деифоб бил нисък на ръст, с прекрасна броня, с красиви очи, чипонос, смугъл, с широко лице, храбър, с красива брада. Хелен според Малала е висок, добре сложен, светлокож, силен, със светли коси, с блестящи очи, с голям нос, с едва набола брада, благоразумен в боя.

Троил е висок, много красив, колкото позволява възрастта му - силен и мъжествен, стремящ се към доблест. Троил според Малала е с голям ръст, с красив нос, с прави черни коси, с кожа с цвят на мед, с красиви очи, с космата брада, силен в боя, добър бегач.

Александър (Парис) - с бяла кожа, висок, мъжествен, с много красиви очи, светли меки коси, изящна уста, приятен глас, бърз, властолюбив.

imageBy kladcat - Woodcut illustration of Helen and Paris, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20099588

 

Александър според Филострат го ненавиждали всички троянци, не бил добър в боя, но на вид бил красив, с приятен глас и маниери, сражавал се с всякакви способи, а в стрелбата с лък не отстъпвал на Пандар. Отплавал за Елада във възраст на ефеб? а умрял, ненавършил 30 години. Носел кожа от барс, не понасял мръсотия по косите си дори по време на сражение, чистил до блясък ноктите на пръстите си, с бяла кожа, една от веждите малко излизала напред. Според Малала Александър е бил с изряден ръст, силен, светлокож, с красив нос, красиви очи, черни коси, а голяма брада, с широко лице, с гъсти вежди, голяма уста, приятен на вид, способен оратор, стрелящ с лък, страхлив, стремящ се към удоволствия.

Еней - риж, здраво сложен, красноречив, заобикалящ, мъжествен, внимателен, благочестив, изящен, , с весели черни очи.

imagehttp://www.cgb.fr/jules-cesar-denier,v34_0404,a.html

Еней според Филострат (38. 2—3) се сражавал по-лошо от Хектор, но превъзхождал по ум всички троянци, знаел отлично решенията на боговете и какво му е било отсъдено след превземането на Троя..нищо не можело да го изплаши, бил еднакъв по ръст с Хектор, но обликът му като че ли е бил по-малко блестящ..не се грижил за косите си и не ги украсявал. Според Малала Еней бил невисок, пълен, широкоплещест, силен, остър, с широко лице, красив нос, светла кожа, оплешивяващ, с красива брада.

Антенор - висок, слаб, с бързи крайници, хитър, внимателен. Антенор според Филострат бил висок, светлокож, светлокос, с малки очи, гърбав нос, хитър, избягващ опасностите, многознаещ, даровит оратор.

Хекуба - висока на ръст, със смугло тяло, красива, с мъжки ум, благочестива, справедлива.

Хекуба според Малала била с медна кожа, красиви очи, зряла, с красив нос, красива, горда, приветлива, спокойна.

Андромаха - със светли очи, с бяла кожа, висока, красива, скромна, мъдра, притеснителна, приветлива.

image

Андромаха според Малала била дребна на ръст, слаба, добре облечена, с красив нос, с красиви гърди, красиви очи и вежди, с къдрави светлокестеняви коси, спускащи се по гърба, великодушна, с красива шия, тръпчинки на бузите, приятна на вид, бърза.

Касандра - невисока, с изящна уста, рижа, с блестящи очи, знаеща бъдещето.

[caption id="" align="alignleft" width="200"]image Касандра от Евелин де Морган (1898, Лондон); Касандра пред вратите на горящия град Троя, изпаднала в отчаяние и лудост.[/caption]

Касандра според Малала била невисока, с кръгли очи, светла кожа, с мъжко телосложение, с красив нос и красиви черни очи, светлокестенява, къдрава, красива шия, голяма гръд, малки крака, спокойна, благородна, жрица,  истинска пророчица всичко предсказваща, целомъдрена девойка.

https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B0%D1%81%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D1%80%D0%B0 

Поликсена -с бяла кожа, висок ръст, красива, с дълга шия, прелестни очи, дълги светли коси, добре сложена, с дълги пръсти, с превъзходни стъпала )крака?), превъзхождаща всички в своята красота, простодушна, богата, щедра.

[caption id="" align="aligncenter" width="256"]image Поликсена умира от ръката на Неоптолем до гробницата на Ахил.[/caption]

http://www.sacred-texts.com/evil/hod/img/01200.jpg

Поликсена у Малала е висока, изящна, съвсем бяла,  с големи очи, черни коси, спускащи се по гърба, с  красив нос, красиви бузи, леко чипоноса, с оцветени устни, с малки крака, приятна на вид, много красива, убита на 18 години.

image

Портретите на ахейците:

Агамемнон - със светла кожа, голям ръст, със силни крайници, красноречив, разумен, знатен, богат.imageimage

Менелай- среден ръст, риж, красив, любезен, приятен.

[caption id="" align="aligncenter" width="433"]image Менелай с тялото на Патрокъл - римско копие на гръцка статуя[/caption]

http://mifolog.ru/books/item/f00/s00/z0000039/st047.shtml

 

Ахил - с широки гърди, изящна уста, с големи и силни крайници, с гребен на шлема си, къдрокос, милостив, яростен в боя, с весело лице, богат, щедър, с кафяви коси.

image

Ахил според Филострат имал красиви дълги, златни на цвят коси, прав нос, леко изкривен отдолу, вежди в идеална форма, прекрасни сияещи очи, в които се отражавало вълнението и движението на душата, когато бил спокоен, и спокойствие и решителност, когато решавал да действа.. бил най-справедливия сред героите по природа, както и в резултат от обучението му при кентавърът Хирон.

Патрокъл - с красиво тяло, синеок, много силен, почтителен, надежден, разумен, щедър.

Патрокъл според Филострат (49. 1—3) бил не много по-възрастен от Ахил..мъдър мъж и благоразумен.. на ръст и храброст отстъпвал на Аякс Теламонид, но превъзхождал локрите, с черни очи, много красиви вежди, средна на дължина коси, ноздри издуващи се както при горещите коне.

Аякс Ойлеев - жилав, със силни крайници, смугло тяло, весел, мъжествен.

Аякс Ойлеев според Филострат (31. 1—2) бил силен в битка, както Диомед и Сфенел, но по-малко разсъдлив от тях и не можел да се сравнява с Агамемнон. Имал ръчен змей змия с дължина пет лакътя, която ядяла и пиела заедно с него и навсякъде го придружавал като куче. Според Малала бил висок, широкоплещест, с медна кожа, косоок, с красив нос, къдрави черни коси, гъста брада, широко лице, дързък в битка, великодушен, женолюбив.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"]image Аякс и Ахил амфора 6 век пр.н.е.[/caption]

Аякс Теламонид - силен, гръмогласен, черни надиплени коси, простодушен, жесток с врага.

Аякс Теламонид според Филострат (35. 1—2) радвал очите с външния си вид - бил най-грамадния от всички воини, но сдържан в мислите си и благоразумен - възхищавал в битка, когато се извисявал  на редовете и тръгвал към троянците носещ голям като маса щит и гледащ с искрящи очи, както лъв преди скок.

Улис - държелив, хитър, с весело лице, среден на ръст, красноречив, мъдър.

Улис според Филострат (34. 1—3) ужасен оратор, притворен, завистлив, даващ глупави съвети, винаги със скрит умисъл, във военното дело по-скоро показващ се отколкото изкусен.

Диомед - мъжествен, силен, голям, със сурово лице, яростен в сраженията, гръмогласен,  нетърпелив, дързък. Диомед според Филострат (27. 12—13) строен, с тъмни очи, прав нос, къдрави невероятни коси.

[caption id="" align="aligncenter" width="505"]image Диомед краде конете на цар Резос[/caption]

Нестор - голям на ръст, с дълъг нос, широкоплещест, с бяла кожа, изкусен в даването на съвети, разумен.

Протесилай -  с бяло тяло, честно лице, бърз, самонадеян, безразсъден. Протестилай при Филострат (10. 2—4) бил около двадесетгодишен, когато тръгнал за Троя, с первым пушком на лице, светли вежди, светлоруси коси, правилен нос, както при статуите, добре сложен физически, тънък, много добър бегач на състезанията, висок десет лакти и би продължил да расте ако не беше умрял толкова млад.

Неоптолем - голям на ръст, мощен, гневлив, шепелявый, с благородно лице, сутулый, с кръгли очи, надменен.

Неоптолем според Филострат (52. 1—2)бил благороден, но по-слаб от баща си, но не по-слаб от Теламонид, красив приличащ на баща си, но отстъпващ в красотата толкова , колкото красивите хора отстъпват по красота от статуите. Според Малала Неоптолем бил изряден на ръст, с красива броня, слаб, светъл, с красив нос, рижи коси, къдрав, със смугла кожа, големи очи, светли вежди и набола брада, кръгло лице, безразсъден, подвижен, безпощаден в битка.

Паламед - слаб, висок, мъдър, великодушен, приветлив.

Паламед у Филострат(33. 36—39) бил по-малък на ръст от Теламонид, по красота съперничел на Ахил, Антиох, Протестилай и Евфорб, нежна  леко развяваща се брада, коси в същия цвят, свободни прави вежди съединяващи се на челото, правилен нос, изражението на очите му по време на битка е непоколебимо и страховито, в спокойни моменти приятелско и ласкаво.

Подарилий - тлъст, силен, надменен, тъжен.

Махаон - мъжествен, голям на ръст, надежден, разумен, милосърден.

Мерион - риж, неголям на ръст, със стройно тяло, мощен, прям, жесток, нетърпелив.

Мерион според Малала бил невисок, широк, светъл, с красива брада, големи очи, верни начупени коси, широко лице, крив нос, много бърз, великодушен в битка.

Бризеида - красива, средна на ръст, с бяла кожа, светли меки коси, съединени вежди, прелестни очи, добре сложена, приветлива, внимателна, почтителна, благочестива, пряма.

Бризеида според Малала била висока на ръст, светла, с красив гърди, добре облечена, със съединени вежди, красив нос, печални очи, обичаща да се смее, 20 годишна.

Интересното е, че външността на Елена описва единствено Дарет Фригийски.

 посетете ни на новия ни исторически сайт:www.bghistory.info

 

 

 




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. germantiger - ...
19.10.2017 09:30
Както личи преобладават или е огромен броя на русокосите, светлокосите и рижите - ще рече това не са българи като типични за българите "белези".

Впрочем готите са описвани от бол автори и са определяни като маса руси племена и от рускосите народи като цяла група, тъй-като сега чета една енциклопедия за готите се чудя дали да направя постинг, който изнася невежеството за готите на бол писали в блога - сега го прогледнах и натоварих се със знание от бол автори, дори не подозирах.
цитирай
2. shtaparov - Много интересни и поучителни оп...
19.10.2017 09:54
Много интересни и поучителни описания- от тях разбираме какви са представите на древните за начина,по който трябва да са изглеждали или да изглеждат великите герои.
цитирай
3. didanov - само от цвета на косата не може да се отсъди за произхода на дадени хора.
19.10.2017 10:28
Относно цвета на косата на траките в далечното минало има различни сведения. Някои автори твърдят, че са рижи. Други казват, че са русокоси, а има и автори определящи косата на предците ни като кестенява. Благодарение на фреските от тракийските гробници ние разбираме, че свидетелствата от историческите извори са достоверни. По стените на Казанлъшката, Александровската и др. гробници са изобразени хора с рижа, руса, кестенява, а даже и черна коса. Преобладаващи са индивидите с кафява коса, следвани са от чернокосите, русите и рижите. Същото съотношение се наблюдава и днес в България. Повечето наши сънародници са с кестенява коса, но се срещат и доста хора с черна. Имаме си и хора с руса и рижа коса. Това показва, че през последните 2000 години няма сериозна промяна в етническата принадлежност на населението на земята ни. (цитат от спароток)

в случая се вижда, че има смесване на различни типове хора - с матова, смугла кожа и бяла, светла кожа.

цитирай
4. didanov - Рижата коса (или червена коса) се ...
19.10.2017 10:32
Рижата коса (или червена коса) се наблюдава при приблизително 1-2% от човешкото население.

Среща се по-често (2-6%) при хората от Северна и Западна Европа и по-рядко в други региони. Наблюдава се при хора с 2 дубликата на рецесивен ген върху 16 хромозома, който причинява мутация в меланокортиновия рецептор 1.

Рижата коса варира по цвят от дълбоко винено през огнено оранжево до блестящо медено. Характерни са високите нива на червеникавия пигмент феомеланин и сравнително ниските нива на тъмния пигмент еумеланин.

Терминът риж (рижав) е в употреба поне от 1510 година. Свързан е със светлия цвят на кожата, на очите (сиви, сини, зелени и лешникови), лунички и чувствителност към ултравиолетовата светлина.

Рижата коса е най-често срещана в северните и западните краища на Европа, предимно при хора в Обединеното кралство и Ирландия. Рижите са срещани също така сред германците и келтите. Съставят приблизително 4% от европейското население.
Рижа коса отблизо

Шотландия има най-висок дял на рижи хора - 13% от населението е рижо, а приблизително 40% са носители на рецесивния риж ген.

Следващата страна, която води по висок процент рижо население, е Ирландия - 10% от населението са рижи, включвайки червенокоси, червенокестеняви и ягодово руси. Смята се, че до 46% от ирландското население е носител на рецесивния ген на рижата коса.

Проучване през 1956 година сред избрани от британската армия разкрива висок брой червенокоси също в Уелс и англо-шотландските покрайнини.

Рижата коса е също често срещана сред ашкеназите вероятно поради вливането на европейско ДНК в период от няколко века или по време на основополагането на тяхната общност в Европа.

Според оценки делът на рижите в Съединените щати е от 2% до 6%. Там е най-многобройното рижо население в света - от 6 милиона до 18 милиона в сравнение с приблизително 650 хиляди в Шотландия и 420 хиляди в Ирландия.
НО нали именно Ирландия и Шотландия имат връзка с митичните племена на Данаан и Фир Болг, които са дошли от Тракияи Скити
цитирай
5. didanov - Не е ли странно, защо никой освен Дарет не може да опише външността на Елена?
19.10.2017 10:36
shtaparov написа:
Много интересни и поучителни описания- от тях разбираме какви са представите на древните за начина,по който трябва да са изглеждали или да изглеждат великите герои.

Изписа ли са се хиляди томове книги за Троянската война, а за най-важната причина за войната не се знае как изглежда? Не е ли това косвено подтвърждение за това, че Дарет е бил реален участник в тези събития? И ако е така, защо се вярва повече на векове по-късно живелият Омир, а не на Даретовата версия за войната?
цитирай
6. germantiger - да
19.10.2017 18:19
3. didanov - само от цвета на косата не може да се отсъди за произхода на дадени хора.

АЗ И НЕ СЪДЯ - съдите вие които правите всички траки или българи или като безситена славяни вкл.

Показвам вашата "логика", която и по вашему не издържа.

Като пиша аваша, нямам предвид лично теб, Диданов.
цитирай
7. germantiger - +
19.10.2017 22:23
Впрочем преди всичко поздравления за постинга, подборката, справката или това като "извадка" на каквото не съм попадал до момента
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: didanov
Категория: История
Прочетен: 2908238
Постинги: 1149
Коментари: 3364
Гласове: 5866
Спечели и ти от своя блог!
Блогрол
1. Цар Мидас, бриги и пеласги – Троя е на Балканите?
2. Българското хоро - древно писмо от живи йероглифи
3. Тракийският император Роле и паметника на цар Мида
4. Корените на българската народност
5. Българският генетичен проект
6. "Как ни предадоха европейските консули"
7. Мегалитите - трогателно свидетелство за детството на човечеството
8. ДЖАГФАР ТАРИХЫ, ПЕЛАСГИТЕ и остров КРИТ
9. Сурва Година, Сура Бога и Веда Словена
10. Древно-тракийско скално светилище под Царев връх – предшественик на Рилския манастир
11. неизвестното племе на мияците
12. Масагетската принцеса Томира и битката й с персийския цар Кир
13. Хубавата Елена в Египет
14. Склавини и анти в долнодунавските земи
15. Кои са мирмидонците?
16. Еничаринът Склаф, името Слав и робите
17. Аспарух, Мемнон и етиопските българи
18. Името на Кан(ас) Аспарух не е случайно
19. Срещата м/у Калоян и Пиер дьо Брашо
20. Амазонките на Тезей, Херодот, Дахомей, Южна Америка и Африка
21. Фердинанд I, славянин и потомък на витинските князе.
22. НОВ МЕТОД ЗА РАЗЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ РУНИ
23. Амазонките в древността (Тракия, Мала Азия,Либия)
24. ПОЛИСЪТ СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА
25. АТЛАНТИ ЛИ СА МИТОЛОГИЧНИТЕ ТИТАНИ?
26. Черноморската Троя – тайната на Ропотамо
27. Брут Троянски - легендарният първи владетел на Британия
28. ЧУЖДИЦА ЛИ Е НАИМЕНОВАНИЕТО "ТРАКИ"?
29. О неразумний, защо се срамиш да се наречеш...мизиец?
30. Черноморската Троя - коя българска река е Омировата Симоис?