Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 10:44 - Легендарният актьор Кърк Дъглас на 103 години
Автор: zahariada Категория: Изкуство   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 15.12.2019 10:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Легендарният актьор Кърк Дъглас на 103 години

ДЕК. 9 VENEZIA

image magnifisonz.com /

https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=CpWXnAUXAmA&feature=emb_logo

https://magnifisonz.com/2019/12/09/%d0%bb%d0%b5%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d0%b4%d0%b0%d1%80%d0%bd%d0%b8%d1%8f%d1%82-%d0%b0%d0%ba%d1%82%d1%8c%d0%be%d1%80-

Кърк Дъглас (на английски: Kirk Douglas, роден Исур Даниелович Демски) е американски актьор и продуцент. Баща е на актьора Майкъл Дъглас. Той е на 17-то място в списъка на 100-те най-добри актьори за всички времена и един от единствените двама останали живи актьори в този списък. Другият е Сидни Поатие. Той е един от последните живи главни актьори от Златната ера на Холивуд.

 image

КЪРК ДЪГЛАС – един от последните живи актьори от „златната ера” на Холивуд – отпразнува своята 103-годишнина. Той заема 17-то място в класацията на 100-те най-добри актьори за всички времена, направена от Американския филмов институт (AFI). През своята изключителна кариера се е снимал в над 90 филма, включително и под режисурата на гении като Стенли Кубрик, Били Уайлдър, Уилям Уайлър, Винсънт Минели и др.  

image

Роден е на 9 декември 1916 г. в градчето Амстердам, щата Ню Йорк, в бедно еврейско семейство, емигрирало в САЩ от Русия (по-точно от днешен Беларус) през 1912 г. Истинското му име е Исур Даниелович Демски. Той е четвъртото от общо седем деца на на Брайна и Хершел Даниелович (Хари и Берта Демски). На Кърк, който бил много ученолюбив, му се налага отрано да си пробива път в живота с труд, изкарвайки сам прехраната си като разносвач на вестници, сервитьор и товарач, а докато учел в университета Сейнт Лорънс работи като професионален борец. Интересът му към актьорството го отвежда в Американската академия за драматични изкуства в Ню Йорк и по това време дебютира на сцената в няколко малки постановки на Бродуей. 
Но започва Втората световна война и той се присъединява към Американските военно-въздушни сили. През 1945-та подновява прекъсната си актьорска кариера. 
Междувременно се жени за актрисата Даян Дил, от която има двама сина – Майкъл (роден на 25 септември 1944) и Джоел (роден на 23 януари 1947).

През 1945 година Кърк решава да опита късмета си в Лос Анджелис, където прочутата актриса Лорън Бакол (негова бивша съученичка и по това време съпруга на Хъмфри Богарт), го препоръчва на известни продуценти. И през 1946-а дебютира на големия екран при това с водеща роля във филма на Луис Майлстоун „Странната любов на Марта Айвърс” (The Strange Love of Martha Ivers), представен на фестивала в Кан и номиниран за „Оскар” за оригинален сценарий. Успешният старт е последван от участие в криминалната драма „От миналото” (Out of the Past, 1947) на прочутия режисьор от френски произход Жак Турньор (Jacques Tourneur).

image

В звезда се превръща през 1949 година, когато излиза филмът на Марк Робсън „Шампион” (Champion), в който изпълнява главната роля на боксьора Мидж Кели, която му носи първата от негови три номинации за „Оскар”. Другите си две номинации получава за превъплъщенията си в образите на филмов продуцент от „Лошият и красивите” (The Bad and the Beautiful, 1952) и на великия художник Ван Гог от „Жажда за живот” (Lust for Life, 1956) под режисурата на Винсънт Минели.

image

Но и преди ярките си изяви в тези два филма Кърк Дъглас има не по-малко запомнящо се изпълнение в „Скритият коз“ (Ace in the Hole, 1951) – превъзходна драма на Били Уайлдър за моралното падение на един талантлив журналисти, разобличаваща манипулативната същност на масмедиите и тяхното деградиране в самоцелното преследване на популярност.

image

Междувременно през 1955 г. основава собствената си компания Bryna Productions, продуцирала двата най-известни филма на ранния Стенли Кубрик – „Пътеки на славата” (Paths of Glory, 1957) и „Спартак” (Spartacus, 1960) – в които изпълнява може би своите най-прочути роли.

По думите на самия актьор – именно с този филм е свързана неговата най-достойна постъпка в цялата му кариера. Както е известно, по онова време САЩ са обзети от антикомунистическа истерия, поради което големите холивудски студиа отказват да наемат кинотворци, заподозрени в принадлежност към американската комунистическа партия. В черния списък попада и талантливият сценарист Долтън Тръмбо, когото Кърк Дъглас (в качеството си на продуцент на „Спартак”) поканва да напише сценария за филма, рискувайки кариерата си. На практика неговата смела постъпка допринася много за прекратяването на тормоза над Тръмбо, който вече си бил излежал няколкомесечната присъда за отказа си да сътрудничи на Комисията по разследване за антиамериканска дейност. 

 

Две години след „Спартак” Кърк Дъглас изпълнява главната роля в драматичния уестърн „Смелите са самотни” (Lonely Are the Brave, 1962), отново по сценарий на Тръмбо, който е любимият му филм. 

После прекъсва за кратко кариерата си и след завръщането си решава да се пробва в по-сериозни роли, а през 1973 г. дебютира като режисьор с уестърна „Scalawag” (Безделник), който обаче нямал успех. Две години по-късно излиза вторият му филм като режисьор „Отряд” (Posse, 1975), за който получава по-високи оценки.

През 80-те години знаменитият актьор се снима предимно в телевизионни филми и сериали.

image

През 1996 година Американската филмова академия го удостоява с почетен „Оскар” за неоценимия му принос в киноизкуството, поправяйки пропуска си да го награди за някоя от трите номинации за главни роли. През същата година 79-годишният тогава актьор преживява инсулт, който се отразява тежко върху състоянието му и особено върху неговия говор. След това вече става невъзможно дори да си мисли за нови роли и той решава да се посвети на писането на книги. Впрочем, още през 1989 г. той издава автобиографичната книга „The Ragman’s Son“, която има изключителен успех. През следващите години написва още няколко книги – „Dance with the Devil” (1990), „The Gift” (1992), „Climbing the Moutain: My Search for Meaning” (1997) и „Let’s Face It: 90 years of Living, Loving and Learning” (2007).

Кърк Дъглас активно участвува в различни благотворителни кампании. По случай своята 99-а годишнина дарява $15 млн. за изграждането на дом за възрастни актьори и други представители на киноиндустрията, страдащи от болестта на Алцхаймер.

image

Когато го питат как е успял да се пребори с инсулта и да доживее до такава преклонна възраст, той най-често отговаря, че за това му помага най-много любовта на неговата втора съпруга Ан (Ан Байдънс), за която се оженва през 1954 г. и от която има още двама сина: 
„Имах късмет да намеря своята втора половинка преди 63 години, – разказва в интервю за Closer Weekly. – Уверен съм, че именно нашият чудесен брак и всекидневните ни нощни разговори ми помогнаха да преживея всички трудности”. 

Синът му Майкъл Дъглас, който подобно на легендарния си баща също е голяма холивудска звезда, е напълно солидарен с неговите думи. Убеден е, че именно бракът на баща му с неговата мащеха, която през април тази година навършила 97 години, е отличен пример за това, как човек може да запази любовта си за цял живот. Също пред пред Closer Weekly, Майкъл отбелязва, че най-много се възхищава от упорството и невероятната издръжливост на своя баща. „Той винаги ме е учил, че трябва да се старая с всички сили, независимо от това с какво се занимавам, – разказва Дъглас-младши. – Сто години – това, разбира се, не е малко нещо, но по-важно е всъщност какво е постигнал моят баща за това време”.

„Имах късмета да намеря сродна душа преди 63 години и вярвам, че нашият чудесен брак и дългите ни нощни разговори ми помогнаха да преживея всичко”. Това споделя актьорът Кърк Дъглас – живата легенда на Холивуд, за съпругата си Ан. 

Днес Кърк Дъглас навърши 100 години, а неговата спътница в живота е на 97. Той е роден в Ню Йорк като  Исур Даниелович Демски, в семейството на баща евреин и майка протестантка – неграмотни имигранти от Русия. Завършил е Академията за драматични изкуства на САЩ. Изиграва някои от най-прочутите мъжки роли в киното, първата от които е на Спартак. Снимал се е в повече от 80 филма и никога не е участвал в сериал. Има три номинации за награди „Оскар”, като приключи славната си кариера през 1996 г. 

Ето и някои от ярките цитати, които разкриват повече за дългия му път, изпълнен с талант и уважение от поне три поколения почитатели на киното. 

 image

…………

Цитати от Кърк Дългас : 

„За да постигнеш нещо, трябва да си достатъчно смел да се провалиш.“

„Създадох кариера на изиграване на копелета.“

„Аз идвам от унизителна бедност. Нямаше накъде другаде да отида, освен нагоре.“ 

„Правенето на филми е форма на нарцисизъм.“

„Хората винаги говорят за добрите стари дни. Те казват, че старите филми са били по-добри, че старите актьори са били толкова велики. Но аз не мисля така. Всичко, което мога да кажа за старите дни, е че те са отминали.“

„Мисля, че половината от успеха в живота идва първо от това да откриеш в какво си наистина добър. И после да отидеш и да започнеш да го правиш.“

„Животът е като сценарий план Б. Ако ми бяха предложили житейската ми история за създаване на филм, бих я отхвърлил.“

„Ако искате да разберете нещо за един мъж, може да откриете ужасно много, като погледнете за кого се е оженил.“

„Моите деца никога нямаха предимството, което имах аз. Аз се родих беден.“

От юбилея преди 11 години: „Казвам се Кърк Дъглас. Познавате ме. Ако не… напишете името ми в Google. Бях филмова звезда и съм баща на Майкъл Дъглас, тъст на Катрин Зита-Джоунс и имаме двама внуци. Днес празнувам 90-ия си рожден ден. Имам да предам едно съобщение на младите хора в Америка. 90-ият рожден ден е специален. В моя случай, този рожден ден не е само специален, а е чудо. Аз оцелях във Втората световна война, в хеликоптерна катастрофа, след удар и две нови колене. Традиция е когато „момчето с рожден ден“ се изправи за тортата си, да си пожелае нещо наум за живота си, после да духне свещичките. Аз следвах тази традиция от 89 години, но на 90-ия си рожден ден съм решил да се разбунтувам. Вместо да си пожелавам нещо наум за себе си, искам да направя силно пожелание на глас за Света. […] … вие (младите хора) винаги имате шанс. Нищо не бива да се намесва по пътя ви. Трябва да подсигурите нищо да не застава на него. Когато духна свещите ми – 90!… ще отнеме по-дълго… аз ще си мисля за вас.“

magnifisonz.com – към главната страница >




Гласувай:
3



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39764235
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031