Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.06.2019 23:40 - ПРОГОНВАНЕТО НА НЕКАНЕНИТЕ ЖЕНИХИ…
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 856 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 19.06.2019 23:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                                 ПРОГОНВАНЕТО НА НЕКАНЕНИТЕ ЖЕНИХИ… 

                                                    /Не по Омировата „Одисея”/ 

 image 

 

Медиите протръбиха, че американските власти ще започнат идната седмица да извеждат милиони нелегални имигранти от САЩ, както е заявил вчера президентът Доналд Тръмп, цитиран от "Ройтерс". В САЩ има около 12 милиона незаконни имигранти, основно от Мексико и Централна Америка. Според споразумението, постигнато по-рано този месец, Мексико се съгласява да приема имигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ, докато молбите им бъдат разгледани от американските съдилища. Сделката включва и обещание на Мексико да разположи части от националната си гвардия, за да попречи на преминаването на имигранти от Централна Америка през границата със САЩ. И така, страната създадена от имигранти е вече нетолерантна към тях. Според политиците те идват заради социалните помощи, а не че са чели Джеферсън, или  Декларацията за правата на човека. Аналогично е положението и в Европа.

Десетилетия преди по-заможните граждани от бедните страни на Юга и Източна Европа да започнат да изпращат чедата си в престижните американски и европейски университети, авантюристи от тези страни вече са напускали страните си и са прекрачвали в другия свят и следващото столетие. Те са извървели хилядите километри, пресмятали са в различните валути, на ход са събирали знания за чуждите език и порядки. Десетилетия преди професорите и бизнеса да заговорят за глобална икономика, нелегалните имигранти вече знаят всичко за нея. Също и трафикантите на хора са проучили най-удобните места за проникване в богатите държави. Защото преди да се заговори за явлението, незаконните имигранти вече беряха плодове в Калифорния, Гърция, Испания и Португалия, Работеха по строежите, или подхвърляха палачинки в тигани из крайпътните заведения. 

Вече почти всички повтарят думите от преди век на американските националисти за „тъпите емигранти”, че „Те не се интегрират, идват за да вземат, а не за да дадат. Те са прости и необразовани и само понижаат нивото на интелигентност на нацията ни.” Понятието за „легалния имитрант” прикрива истината, че всички имигранти са извън извън закона. Те нарушават обичаите и потъпкват конвенциите. Да бъдеш имигрант означава да обърнеш гръб на баща си, на селото си, на страната  си. Да разбиеш сърцето на майка си. Имигрантът е не по-малко скандален за родното си малко селце, или краен квартал, отколкото за предградията и гетата на Лос Анджелис, Париж и Брюксел. Но именно те са тези които подготвят и осъществяват глобализацията. Те са тези, които с искусителните приказки за американските и европейски цивилизационни чудеса подготвят скока на провинциалното и патриархално село от 19, направо в 21 век.

Благоденстващите западняци са се превърнали в красивата лейди от Шекспиров сонет, стояща на прозореца и пърхаща с мигли. Показваща снежнобелите си зъби и сияйна усмивка. А после се чуди защо всички се тълпят пред портата и.

Но ще реши ли Запада въпроса с имиграцията, след като живеем в свят на припокриващи се икономики, когато не знаем къде точно е произведен автомобилът, или смартфонат ни? Навлезли сме във век, в който най – парещия въпрос ще бъде „Що е това граница? Границата ли? Тя определено е неудобство, опасност в мрака, но вече не задържа. А незаконният имигрант има повече смелост от всеки един от нас. По модерен е от всички нас. Той е пророкът и персонажът на бъдешето ни…

 

СВЕТОСЛАВ  АТАДЖАНОВ

DJANI.BLOG.BG

 

 




Гласувай:
2


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3246684
Постинги: 927
Коментари: 3371
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031