Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2018 18:03 - Основният донор на чешкия президент по пазаруването в балканските оръжия
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 454 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

image   Основният донор на чешкия президент по пазаруването в балканските оръжия
https://www.occrp.org/en/wardogmillionaire/czech-presidents-main-donor-on-balkan-arms-shopping-spree

 Чешкият президент Милош Земън обича да се шегува за журналисти.

Ветешният политик, който се кандидатира за преизбирането тази седмица, спечели наскоро международно съперничество, когато, спортно въоръжена пушка, той преобразува фигуративно в пресата.

Както се оказва, ако Земън някога иска да се справи с заплахите си, главният му финансов защитник може да има много куршуми удобен.

Разследване от страна на Организационната престъпна програма и корупционния проект (OCCRP) и партньорите разкрива, че дружествата, свързани с главния финансист на Джерман Странд, са били на тайно, дългогодишно балканско пазаруване, подпомогнато отчасти от спорни местни фигури, от които са били разследвани за престъпна дейност.

Покупките включват внос в Чешката република на десетки милиони кръгове от стари китайски изкуствени боеприпаси от складове в Албания.

Придобиванията също включват заводи за стареене на оръжие, закупени от банкрутирали компании при понижаващи се цени. През последните години фирмите на чешкия магнат закупиха смутена фабрика за боеприпаси в Македония и по-скоро завод, който произвежда военни компоненти в съседна Сърбия.

Сделките на Стрън са включвали поне две цифри, свързани със Сашо Мялков, бивш бивш шеф на македонския шпионин, който понастоящем е подсъдим за незаконно изслушване, изборни измами и изтезания.

Чешката покупка надхвърля Стрън. Групата STV, друга чешка фирма, ръководена от бизнесмена Мартин Дрда, купи също над 30 милиона рунда от албански запаси.

Не е ясно защо фирмите, контролирани от Стрън и Дрда, направиха покупки.

Но Стрън изгради репутацията си и съдбата си в Чехия и Словакия като доставчик и производител на оръжие, което предполага, че целта му може да бъде да се продадат отново оръжията с печалба.

Въпросът е: на кого?

Купуваните от Китай китайски боеприпаси, десетилетия, са мръсни и се смятат за изключително ненадеждни, което прави много трудно да се продават на законните международни пазари. Държавите-членки на НАТО, включително Чешката република, не използват такива боеприпаси. Съединените щати са забранили вноса на китайски боеприпаси след клането в площад "Тянанмън" през 1989 г.

Складовете за боеприпаси в Албания са придобили известна известност. В 2016 холивудски филм " Военни кучета" се основаваше на зрелищно наранено усилие на двама от онези 20-годишни американски оръжейни дилъри да препакетират и незаконно да продават такива амуниции на американското правителство.

Комедийният филм "Войни кучета" от 2016 г., с участието на Джона Хил и Майлс Телър, се основава на неуспешен опит през последното десетилетие да продаде стари китайски боеприпаси, съхранявани в Албания, на американската армия.Кредит: Уорнър Брос

В отговор на запитванията на репортерите представител на фирмите на Срънда потвърди, че закупуването на боеприпаси "от китайско и руско производство" от Албания оспорва твърдението, че може да е ненадеждна, и настоя, че "повечето от тези боеприпаси са били продадени на клиентите в рамките на Европейски съюз."

Но експертите по въпросите на оръжията, с които са се обърнали репортери, са скептични.

"[Този] отговорът ми не ми се струва правдоподобно", казва Георги Бергзезан, изследовател на Групата за изследвания и информация за мира и сигурността (GRIP).

"Сферата на клиентите [за военни боеприпаси] в частния сектор е доста ограничена в ЕС", каза той. "И не си въобразявам, че обществени сили за сигурност в която и да е страна от ЕС са оборудвали сами с боеприпаси в съветски тип и в напреднала възраст".

Запитан къде могат да бъдат изнесени такива боеприпаси, Питер Д. Веземан, старши изследовател в Стокхолмския международен институт за изследване на мира (SIPRI), предложи "Африка, бих казал потенциални части от Близкия изток, места като Ирак или може би Афганистан. "

Представители на STV Group отказаха да отговорят на въпросите на репортерите.

Братя по оръжие

Странд има близки отношения с президента Земан и е далеч от неговия най-голям принос в кампанията. 45-годишният е собственик на убити компании, много от които са в Чехословашката си група (CSG), с интереси, които включват транспорт, производство и оръжия. Стрън е собственик на Tatra Trucks, един от най-старите производители на автомобили в света.

Публичното оповестяване показва, че една от фирмите бизнесмени, DAKO-CZ, е допринесла общо с 2 милиона крони (92,160 щ.д.) за настоящата кампания на Земан за преизбиране. Друга компания, свързана със Стрънд, Composite Components, е вторият по големина донор на Zeman, давайки 1 млн. Крони. Между тях двете компании съставляват две трети от всички вноски в кампанията на Земан.

Земен, евросептик, който е култивирал топло отношения с Москва и Пекин, влезе на първо място с 39 на сто от гласовете в първия тур на чешките президентски избори на 12 и 13 януари. Той ще се изправи срещу проевропейския Джейр Драхош, бивш професор по химическо инженерство, при второ гласуване на 26 и 27 януари.

Странността на Стърд е съчетана с достъп до открития президент. Земан публично засили чешката отбранителна индустрия и посети един от фирмите на Strnad, армията "Екскалибур", през март миналата година. Стърд отлетя за Русия със Земан като част от бизнес делегация през ноември миналата година, връщайки се с договор за изграждане и експлоатация на хангар за поддръжкана самолети в Уляновск.

Президентът Милош Земан (вдясно) и Ярослав Стрън (вляво).Кредит: ЧТК / Перина Лудек

Земан също публично пренебрегна правилата за контрол на оръжията в собствената си държава, като се оплаква, че мерките, които забраняват износа на оръжие в страни, от които биха могли да бъдат реекспортирани в зони на конфликт, са задушили бизнеса.

Усилията за контрол "по абсолютно неподходящ начин ограничават износа ни в страни, които не са ембарго, под предлог, че съществува риск от реекспорт в страни, които вече не са толкова безопасни", каза Земан през май миналата година.

Според Wezeman, оръжейният експерт от SIPRI, Чехия експортира големи количества оръжие в страни като Ирак, Саудитска Арабия и Нигерия.

Репортери не са открили доказателства, че тези страни - или други потенциално чувствителни дестинации - са предназначените за това боеприпаси, закупени от чешките бизнесмени в Албания. Тяхната крайна цел е - дотук - неизвестна.

Но фактът, че тези покупки са се случили изобщо - далеч от общественото око досега, разкрива тайната, която все още може да заобикаля големите сделки с оръжие в сърцето на Европа.

Прочетете, за да разберете какво купиха чешките компании в Албания.

 

Допълнителни доклади от Александра Денковска и Синеад Каролан.

Историята е съобщена в сътрудничество с BIRN Албания, Чешкия център за разследваща журналистика, мрежата за докладване на престъпността и корупцията (KRIK) и NOVA TV.

   



Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39897719
Постинги: 21940
Коментари: 21634
Гласове: 31037
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930